ဒန္ေပါက္
Wednesday, July 27, 2011
ဒန္ေပါက္ လုပ္စားထားတာပါ။ ၂ပတ္ေလာက္ကပါ။ ဒီတခါ ဧည့္သည္ေတြကို ေခၚထားေတာ့ ေျပာသ ေလာက္ ပံုေတြ မရိုက္လိုက္ရဘူး။ ေတာ္ၾကာ သူမ်ားကို ေကြ်းတာေတာင္ ပံုနဲ႔တကြ မွတ္တမ္းတင္ထား လားလို႔ ထင္ေနမွာစိုးလို႔ေလ။ ကိုယ္ေတြလို ဘေလာဂ့္မွာ ၾကြားေနၾက အခ်င္းခ်င္းဆို ကိစၥမရွိေပမယ့္ မသိ တဲ့လူဆို ေျပာခံေနရမယ္ေနာ္ :P ဒါနဲ႔ပဲ စံုေစ့ေအာင္ ပံုမရိုက္လိုက္ႏိုင္ပါဘူး။
အရင္က ဒန္ေပါက္ တင္ဖူးပါတယ္။ အခုဒန္ေပါက္ မဆလာကေတာ့ Malay Chicken Briyani အထုပ္ေလး ကို သံုးထားပါတယ္။ မေလးက မန္က်ည္းမွည့္ထည့္ေပမယ့္ ကိုယ္ကေတာ့ မထည့္ထားပါဘူး။
ပထမဆံုး ၾကက္သားကို အေရခြံခြါျပီး တံုးပါတယ္။ ၾကက္သားထဲကို ဒန္ေပါက္မဆလာ ၂ဇြန္း၊ ဆား၊ အခ်ိဳ မႈန္႔နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းေထာင္းျပီး ႏွပ္ထားပါတယ္။ ၂နာရီၾကာတဲ့အခါမွာ ေရဆူနဲနဲေလးထည့္ျပီး ၾကက္ သားကို ျပဳပ္လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္သားထဲက ေရခမ္းရင္ ဆီပူထဲ ထည့္ျပီး အေပၚေရတင္းေအာင္ နဲနဲေၾကာ္ ပါတယ္။
ဒယ္အိုတည္ ဆီနဲ႔ ေထာပတ္ကို ဆတူထည့္ျပီး ပူလာရင္၊ ကရေ၀းရြက္၊ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္၊ ဖာလာ၊ ေလးညွင္းပြင့္နဲ႔ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ေတြကို ဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္နီ ခပ္မ်ားမ်ားကိုလွီးျပီ ဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ အနီေရာင္သန္းလာရင္ ခ်န္ထားတဲ့ ဒန္ေပါက္မဆလာထည့္၊ ေရနဲနဲထည့္ျပီး အႏွစ္ေၾက ေအာင္လုပ္လိုက္ပါတယ္။ ျပီးမွ ၾကက္သားထည့္၊ ဆားနဲ႔ ဟင္းေမႊးမဆလာအုပ္ျပီး မီးေငြ႔ေငြ႔ေလးမွာ ႏွပ္ထားပါတယ္။
ဆန္ကို ေရေဆးျပီး နာရီ၀က္ စိမ္ထားပါတယ္။ (Basmathi Rice ကို ဒန္ေပါက္အတြက္ သံုးၾကေပမဲ့။ မာလြန္းလို႔ မၾကိဳက္ပါဘူး။ Thai Jasmin Rice ကိုပဲသံုးျဖစ္ပါတယ္။ )
အိုးတလံုးမွာ ေရထည့္ျပီးတည္ပါ၊ ေရဆူလာရင္ သစ္ဂ်ေပြးေခါက္တေခ်ာင္းနဲ႔၊ ဆားထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း ထည့္ပါ။ ေရဆူလာရင္ စိမ္ထားတဲ့ဆန္ထည့္၊ ဆန္ပြက္လာျပီဆိုတာနဲ႔ ဇကာနဲ႔ ေရစစ္ခ်လိုက္ပါ။
အိုးအလြတ္တလံုးမွာ ေအာက္ဆံုးက စစ္ထားတဲ့ ထမင္းတ၀က္ထည့္၊ ၾကက္သားကိုျဖန္႔ထည့္၊ အေပၚကေန ထမင္းနဲ႔ ျပန္အုပ္၊ အေပၚဆံုးမွာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ျဖဴး၊ ကံုကုမံ(စာလံုးေပါင္းမွားႏိုင္ပါတယ္)ကို ႏို႔နဲ႔ စိမ္ျပီး အေရာင္လွေအာင္ဖ်န္း၊ အဖံုးကို လံုေအာင္ပိတ္ျပီး ႏွပ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ဒါကေတာ့ ဒန္ေပါက္ အစစ္စား ခ်င္သူေတြအတြက္ပါ။ စပ်စ္ေျခာက္ေတြ ဘာေတြ ထည့္ၾကေပမဲ့ ကိုယ္ကမၾကိဳက္လို႔ ဘယ္ေတာ့မွ မထည့္ ပါဘူး။
ပန္ခ်ာကုလား( စစ္ခ့္)ေတြ ခ်က္တဲ့ ဒန္ေပါက္ကေတာ့ ၾကက္သားနဲ႔ ဆန္ကို တခါတည္းေရာခ်က္ၾကပါတယ္။
တခ့်ဳိ အိႏၵိယေတြကေတာ့ အသားကို ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ ႏွပ္ျပီး မဆလာေတြေရာ အိုးေအာက္ဆံုးမွာ အသားကို မခ်က္ပဲ ထည့္ျပီး အေပၚကေန ထမင္းကိုထည့္ျပီး ခ်က္ၾကပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ပတ္ကီစတန္ေတြေပါ့။ ဒန္ေပါက္က သူတို႔ကလာတယ္ဆိုေတာ့ သူတို႔ ခ်က္တာ အမွန္ေနမွာပါ။ ဒါေပမဲ့ ကိုယ္ေတြက ငယ္ငယ္က တည္းက ၾကက္သားကို ခ်က္ျပီး ဒန္ပါက္ေဖာက္စားခဲ့ေတာ့ အဲ့လိုပဲ ၾကိဳက္သြားတယ္ ထင္တာပဲ။ ငယ္ ငယ္က အိမ္မွာ ေၾကးအိုရွိတယ္။ ဒန္ေပါက္ကို အဲ့ဒီမွာ ေဖာက္တယ္။ အလံုပိတ္ေအာင္ ဂ်ံဴနယ္ျပီး အဖံုးကို ပတ္ပတ္လည္ပိတ္တယ္။
ဒီမဆလာ အထုပ္သံုးပါတယ္။
မီးဖိုေၾကာင္မွာ ခိုးေၾကာင္ ခိုး၀ွက္ရိုက္ထားတာပါ း)
ေမေမ(ေယာကၼ) ပို႔ေပးတဲ့ သရက္ခ်ဥ္ေလး ႏွေျမာလို႔ မစားရက္ဖူး း)
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ပါ။
မရမ္းသီးစိမ္း၊ မံုလာဥနီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ငရုပ္သီးစိမ္း သနပ္ပါ။
က်န္တာေတြကေတာ့ ပံုမရိုက္လိုက္ရဘူးဆိုေတာ့ မေျပာေတာ့ဘူးေနာ္ း)
ခင္မင္စြာျဖင့္
Baby taster