အလြမ္းေျပ ေမေမ့ဟင္းမ်ား
Sunday, March 27, 2011
ဒီဟင္းေတြကို ကိုယ္ငယ္ငယ္က မရိုးတမ္း စားခဲ့ရတာေပါ့။ အခုခ်ိန္မွာ ေမေမ့ရဲ့လက္ရာ ဒီလိုဟင္းေတြ အရမ္းစားခ်င္တယ္။ တေနေန႔ေပါ့ ျမန္မာျပည္ကို ျပန္ခြင့္ရလာခဲ့ရင္ေပါ့ေလ။ ကိုယ့္ေမေမရဲ့လက္ရာ မမီွိေပမဲ့ အတတ္ႏိုင္ဆံုး တူေအာင္ ခ်က္စားျဖစ္တယ္။ ေမေမနဲ႔မိသားစုကို ခြဲးျပီးတိုင္းတပါးမွာ ေနလာခဲ့ရတဲ့ သက္တမ္းတေလွ်ာက္ မိသားစု ထမင္း၀ိုင္းေလးကို အရမ္းတမ္းတမိတာပဲ။ ဒီလိုဟင္းေတြ ခ်က္စားရင္ ေမေမ့ကို အရမ္း အရမ္း လြမ္းတာပဲ။
ငါးရံ့ကို အေၾကးထိုး ဗိုက္ေဖာက္ ေရေသခ်ာေဆးျပီး ငန္ျပာရည္၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ဆႏြင္းနယ္ျပီး ေၾကာ္လိုက္ တယ္။ ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ေတြကို ညွက္ေနေအာင္ေထာင္းျပီး ဆီသတ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးလွီးထည့္၊ အေရာင္တင္နဲနဲထည့္၊ ငန္ျပာရည္နဲ႔ အခ်ိဳမႈန္႔နဲနဲထည့္ျပီ အဖံုးအုပ္ထား လိုက္တယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏူးျပီးေၾကမွ ငါးရံ့ေၾကာ္ထည့္ ေရနဲနဲဖ်န္းေပးျပီး မီးနဲနဲနဲ႔ ႏွပ္ထားတယ္။ ေရ ၃ခါ ေလာက္ဖ်န္းေပးျပီး ႏွပ္လိုက္တယ္။ ငါးရံ့ေၾကာ္ႏွပ္ ရပါျပီ။
ငါးရံ့ေၾကာ္ႏွပ္
မေၾကာ္ခင္
ေၾကာ္ျပီး
ပဲေရပြနဲ႔ ပဲပုပ္ပဲ ေရာႏွပ္လိုက္တယ္ (၂မ်ိဳးလံုးက နဲနဲစီက်န္ေနလို႔ပါ) ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴ ဆီသတ္၊ ျပဳပ္ထားျပီး သား (အမွန္ေတာ့ ေပါင္းအိုးနဲ႔ေပါင္းထားတာပါ) ပဲေတြထည့္၊ ငန္ျပာရည္နဲ႔ အခ်ိဳမႈန္႔နဲနဲထည့္ျပီး ျပန္ႏွပ္လိုက္ တယ္။
မန္က်ည္းရြက္နဲ႔ မန္က်ည္းသီးစိမ္း ေရားျပီ ငပိက်က္ေလးခ်က္တယ္။ မန္က်ည္းရြက္ကေတာ့ ပုလင္းက ျဖစ္ျပီး မန္က်ည္းစိမ္းကေတာ့ အစိမ္း၀ယ္လို႔ရတာနဲ႔ ေရာခ်က္လိုက္တာ။
ပထမဆံုး ပုဇြန္ေျခာက္ကိုေရစိမ္ မညွက္တညွက္ေလးေထာင္းထား၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထား၊ ၾကက္သြန္ ျဖဴနဲ႔ ငရုတ္ေျခာက္ေထာင္းထား။ မန္က်ည္းသီးစိမ္းကို ဆားနဲ႔ပြတ္ျပီးေရေဆး ေထာင္းထား။( ဆားနဲနဲထည့္ ေထာင္း မန္က်ည္းသီးေထာင္းေတြ အေရာင္မပ်က္ေအာင္) မန္က်ည္းရြက္ကို ေရစစ္ျပီး အရိုးတံေလးေတြ ဖယ္ထား။ ၾကက္သြန္နီဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္အေရာင္လွလာရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ ဆႏြင္း(ပါရံု) အေရာင္တင္ထည့္၊ ၾကက္သြန္န႔ံေမႊးလာရင္ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းထည့္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ရရင္၊ စိမ္းစားငပိ အရည္ေဖ်ာ္ထည့္ျပီ ငပိနံ႔ေပ်ာက္ရင္ မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္းထည့္၊ ငန္ျပာရည္ အခ်ိဳမႈန္႔ထည့္၊ ဆီျပန္လာရင္ မန္က်ည္းရြက္ေတြထည့္၊ ဟင္းအိုးခ်ခါနီးမွ ငရုတ္သီးစိမ္းအုပ္ျပီး အိုးဖံုးထားရင္ ခ်ဥ္ငန္စပ္ မက်ည္းသီး ငပိခ်က္ ရျပီေပါ့။
ပဲနီေလးဟင္းခ်ိဳ
ပဲနီေလးကို အရင္ေလွာ္ျပီး ေရစိမ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီျဖဴ ေထာင္းျပီးဆီသတ္၊ ေရစိမ္ထားတဲ့ ပဲထည့္၊ အေရာင္လွခ်င္ အေရာင္တင္ထည့္၊ ဆားထည့္ျပီး ျပဳပ္လိုက္တယ္။ ပဲႏူးရင္ ဂ်င္းနဲနဲးေထာင္းထည့္၊ ေရဆူလို သေလာက္ထည့္ျပီ ျပဳပ္ထားလိုက္တယ္။
ဒီဟင္းမ်ိဳးကို ပဲလိပ္ျပာနဲ႔ဆူးပုပ္၊ ပဲလိပ္ျပာနဲ႔ ဗူးညႊန့္၊ ပဲလိပ္ျပာနဲ႔ ေဂြးေတာက္ရြက္ ဟင္းခ်ိဳေတြနဲ႔ ေမေမ ခ်က္ေကြ်းေနက်ပါ။ အခုေတာ့ ပဲလိပ္ျပာႏွပ္ထားတာ ကုန္ေနတာနဲ႔ ပဲနီေလး ဟင္းခ်ိဳနဲ႔ တြဲစားၾကပါတယ္။
ခင္မင္စြာျဖင့္
Baby taster